In 2015 gebeurde het voor mij allemaal, daarna ging het heel snel!

Nadine van Spanje

Vroeger fantaseerde ik al over een eigen bedrijf...

Ik kon mij als kind al oprecht niet voorstellen dat ik zo'n saaie kantoorbaan zou hebben. Later werd mij ook duidelijk dat het ook niet echt voor mij weggelegd is om precies te doen wat iemand anders wilt dat ik doe. Maar wat werd het dan? Op de middelbare school ging ik ook van havo naar mavo en weer terug naar havo toen ik de mavo gehaald had. In dat havo jaar besefte ik mij dat ik echt een doener ben en niet houd van 'nutteloze' info tot mij nemen. Dat laatste jaar havo was daarom ook vooral alles doen wat níét met school te maken had :)

Omdat ik eigenlijk niet zo goed wist wat ik wilde, besloot ik fotografie te gaan studeren. Ik fotografeerde al een hele tijd voor mijn blog die ik toentertijd (zoals bijna elk meisje van 17 toen). Die keuze bleek eigenlijk meteen al de goede keuze. Ik schreef mij in het tweede studiejaar al in bij de KvK, maar dat ondernemerschap... Ja, dat leerde ik niet tijdens de lessen, het schoolsysteem is erop gericht dat mensen in loondienst gaan. Dat ondernemen moest ik allemaal op eigen initiatief doen, maar net voordat ik ging afstuderen, kwam er iets op mijn pad.

IK NAM DEEL AAN HET EXCELLENTIE-TRAJECT ONDERNEMEN

En werd ook nog eens student-ondernemer van het jaar!

Toen ik meer wegbleef dan kwam bij de bedrijfskundeles, kwam mijn docent met 'hey Nadien, is dat ondernemerschapstraject niets voor jou, aangezien je het hier wel hebt gezien?' Toen ik ging informeren  was het traject al begonnen, maar thank the lord kon ik later instromen.

Dit traject was een extra aanbod van de school waar ik studeerde, voor ondernemende studenten. Elke week kregen wij een masterclass van een ondernemer en hiervoor reisde ik wat af! Aan het einde kon je de Student-Ondernemer van het jaar worden, dit werd ik en een paar maanden later studeerde ik af als fotograaf.

Omdat ik nu weet dat je als fotograaf nog niet direct een goede ondernemer bent (ik ben gestopt met tellen hoe vaak ik op mijn bek gegaan ben) en hoe intens moeilijk het soms kan zijn om goede hulp te krijgen, wil ik alle kennis die ik heb heel graag doorgeven op een manier die het beste bij jou als individu past! Dat niet alles werkt voor iedereen, is namelijk een les die ik op een harde manier geleerd heb.

MAAR TOEN GING HET MIS

IK KREEG CHRONISCHE PIJN

Waardoor ik na een tevergeefse operatie een half jaar uit de running was en mijn bedrijf moest aanpassen, als ik het wilde redden

Ik werkte voor de operatie nog wat avonden in de horeca, dus kwam in de ziektewet terecht. Terug naar de horeca kon niet en eigenlijk wilde ik dat ook niet. Ik heb toen keihard gewerkt om fulltime met mijn bedrijf verder te kunnen, ook al was en is fotograferen best zwaar voor mij.

Halverwege 2019 ben ik mijn bedrijf anders gaan inrichten. Geen hele dagen fotografie meer, veel extra diensten én ik startte Focus op Ondernemerschap. Zo kon ik wat minder gaan fotograferen, maar weer meer mensen helpen. Ik heb super waardevolle kennis opgedaan en vanuit dallen ben ik omhoog geklommen. Ook de coronacrisis van 2020 heb ik goed doorstaan, omdat ik weet hoe je op een fijne en positieve manier een business uit een dal kan halen en kan schakelen naar een plan B.

NewFotografie-20200629-055_edited.jpg

Nu even iets anders, want ik ben ook nog een mens. Mensen doen zaken met mensen!

  • Ik zou veel liever in de jaren '70 leven, puur voor de muziek

  • Zo heb ik bijvoorbeeld honderden LP's en een iets te dure platenspeler

  • Er kunnen niet genoeg planten om mij heen zijn

  • Hetzelfde geldt voor edelstenen

  • En voor (geur)kaarsen

  • En ook nog voor tattoo's

  • Ik heb een dwergpapegaai van een jaar of 20, Paco. Normaal worden ze maar 10-15 jaar!

  • Je kan mij wakker maken voor pizza, patat en frikandel speciaal

NEWFOTOGRAFIE-20200330-003_edited.jpg

Samenwerken?

Stuur mij dan gerust een berichtje en vertel eens wie jij bent en wat jouw droom is!

LET'S TALK

New Fotografie

Stationsplein 14

3901 ES Veenendaal

06-39790967

focus@newfotografie.nl

  • White Instagram Icon
  • LinkedIn

© Nadine van Spanje, 2015 - 2021- Privacyverklaring